Бактерії стають резистентними не тільки до антибіотиків, але навіть до спирту


Опубликованно 07.03.2018 08:05

Бактерії стають резистентними не тільки до антибіотиків, але навіть до спирту

Резистентність бактерій стає все більш і більш серйозною проблемою: якщо раніше вчені говорили в основному про розвиток у бактерій стійкості до антибіотиків, то сьогодні говорять вже про те, що мікроорганізми починають пристосовуватися до санитайзерам і комплексним антисептиків, які використовує лікарняний персонал для обробки рук. Як з'ясували вчені з Мельбурнського університету, протягом останніх 20 років бактерії стали в 10 разів стійкіше до спирту, який входить до складу таких антисептиків.

Оскільки одні й ті ж антисептичні засоби для обробки рук використовуються в лікарнях вже кілька десятиліть, їх склад вже можна вважати застарілим. Раніше фахівці вважали, що спеціальні рідини можуть зупинити поширення небезпечних мікробів, таких як ванкоміцин-резистентних ентерокок (vancomycin resistant Enterococcus faecium, VRE Efm) і метицилін-резистентний золотистий стафілокок (Staphylococcus aureus). Але, виявляється, насправді все не так просто.

«Супербактерії» – це мікроорганізми, які змогли виробити стійкість до антимікробних препаратів. Останнім два десятиліття ці бактерії стали одним з головних приводів для занепокоєння медичного співтовариства. Мікроби, як і всі живі істоти, адаптуються до мінливої середовищі. З-за цього ефективність існуючих антибіотиків вичерпується, а розробка нових займає багато часу і коштує дуже дорого. Проблема резистентності до антибіотиків стає глобальною, і вважається, що якщо нічого не зробити, в недалекому майбутньому інфекційні захворювання знову почнуть вбивати сотні тисяч людей, як це було до винаходу антибіотиків.

На сьогоднішній день, за даними ВООЗ, у числі найпоширеніших резистентних бактерій значаться:

– Метицилін-резистентний золотистий стафілокок (Staphylococcus aureus, MRSA).

– Ванкоміцин-резистентний ентерокок (Enterococcus faecium).

– Кишкова паличка (Escherichia coli), резистентна до цефалоспоринів 3-го покоління.

– Клебсиелла пневмонії (Klebsiella pneumoniae), резистентна до цефалоспоринів 3-го покоління.

– Синьогнійна паличка (Pseudomonas aeruginosa), резистентна до карбапенемів.

Хоча ці мікроорганізми за досить короткий час розвинули стійкість до антибіотиків, вчені вважали, що вони все ж не зможуть пристосуватися до спирту, так як він миттєво пошкоджує зовнішні мембрани мікробів.

Команда вчених з Мельбурнського університету під керівництвом професора Тімоті Стайнера протестували на стійкість до спирту 139 видів лікарняних штамів Enterococcus faecium, взятих у період з 1997 по 2015 рік. Виявилося, що штами бактерій, відібраних для експерименту після 2010 року, в 10 разів стійкіше до спиртовим розчинам, ніж їх більш ранні зразки. До того ж вчені з'ясували, що «сучасні» штами Enterococcus faecium успішно чинили опір навіть 70% розчину ізопропілового спирту.

Експерти припустили, що це сталося через накопичення мутацій, модифікуючих гени Enterococcus faecium таким чином, що ізопропіловий спирт, як і інші спирти, стали брати участь у власному метаболізмі бактерій.

Вчені стверджують, що необхідно терміново виробити нові методи антисептичної обробки рук у лікарнях, так як Enterococcus faecium є надзвичайно небезпечною інфекцією, стійкої до антибіотиків останнього покоління, і щонайменше половина пацієнтів, інфікованих такими резистентними штамами, гине.



Категория: Здоровье