Смажене м'ясо підвищує ризик розвитку діабету другого типу?


Опубликованно 22.03.2018 07:10

Смажене м'ясо підвищує ризик розвитку діабету другого типу?

Деякі способи приготування м'яса набагато небезпечніший за інших – і не тільки тому, що вони підвищують ризик розвитку раку, але і тому, що вони можуть бути пов'язані з діабетом 2-го типу. Так, готування м'яса та птиці на відкритому вогні або іншими «високотемпературними» методами (на грилі або смаження на відкритій сковороді) підвищує ризик розвитку діабету 2 типу. Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в журналі Diabetes Care.

Автори дослідження, вчені з Harvard T. H. Chan School of Public Health, вивчили взаємозв'язок між високотемпературними способами приготування м'яса і ризиком розвитку діабету 2-го типу. У дослідження були включені дані 52 752 жінок з дослідження Nurses' Health Study, 60 809 жінок з дослідження Nurses' Health Study II, а також 24 679 чоловіків з дослідження Health Professionals Follow-Up Study.

Було зареєстровано 7 895 випадків розвитку діабету 2 типу. Після коригування декількох змінних, таких як базовий індекс маси тіла і загальне споживання червоного м'яса, яловичини і риби, виявилося, що частота вживання м'яса, курки і риби, приготовлених високотемпературними способами, пов'язана з підвищенням ризику розвитку діабету 2-го типу.

Підвищення ризику розвитку цього захворювання становила 28% при використанні відкритого полум'я та/або високотемпературної обробки, що використовується частіше 15 разів на місяць, в порівнянні з тими ж способами приготування, використовуваними менше чотирьох разів на місяць. Кореляції залишалися значними і в тих випадках, коли куряче і червоне м'ясо оцінювалися окремо.

Автори дослідження наголошують: навіть якщо ви віддаєте перевагу в своєму меню не червоне м'ясо, а дієтичне м'ясо курки і рибу, у вас все одно помітно підвищується ризик розвитку діабету 2-го типу, якщо ви віддаєте перевагу їх готувати за допомогою гриля, барбекю або на відкритій сковороді. Таким чином, цей ризик залежить не стільки від виду продукту, скільки від способу його приготування.



Категория: Здоровье