Підвищення рівня глюкози в крові може не бути першопричиною діабету


Опубликованно 24.03.2018 06:20

Підвищення рівня глюкози в крові може не бути першопричиною діабету

Досі вважалося, що виникнення діабету другого типу обуславлено інсулінорезистентністю та підвищенням рівня глюкози в крові. Але вчені з Німецького онкологічного дослідницького центру (DKFZ) і Лікарні Гейдельберзького університету (HUH) показали, що ці порушення є наслідком, а не причиною діабету

Здавалося б, симптоми захворювання дійсно залежать від рівня глюкози в крові. І якщо скорочувати концентрацію глюкози за допомогою численних препаратів, це одночасно знижує ризик розвитку інфаркту та інсульту, а також полегшує проблеми з кровообігом.

«Але це справедливо тільки до певного моменту, – говорить в прес-релізі один з керівників дослідження Пітер Наврот (Peter Nawroth). – В останні роки клінічні випробування показали, що, навіть коли рівень глюкози в крові опускали нижче порогового для діабету значення, у багатьох пацієнтів, як і раніше розвинулися проблеми з нервами і нирками. Це говорить про те, що діабет другого типу може мати молекулярні причини, не залежні від інсуліну і глюкози».

Наврот і його колеги знали, що у пацієнтів з діабетом другого типу спостерігається високий рівень метаболіту глюкози метилглиоксаля. Медики думали, що цей ефект виникає з-за підвищеного рівня глюкози в крові. А оскільки метилгліоксаль негативно впливає на білок, було прийнято вважати, що саме ця речовина викликає згубні наслідки. Але тепер учені засумнівалися в тому, що захворювання розвивається саме у такій послідовності.

В попередніх роботах, коли метилгліоксаль разом з кормом вводили щурам, у них з'являлися типові ознаки діабету, включаючи інсулінорезистентність. Тепер учені вирішили перевірити, як впливає на організм довгострокове підвищення концентрації цієї речовини. А в якості об'єкта для дослідження вони вибрали плодову муху Drosophila.

Використовуючи генну інженерію, дослідники відключили у комах вироблення ферменту, який руйнує метилгліоксаль, що призвело до постійного накопичення метаболіту глюкози. У підсумку мухи спочатку придбали резистентність до інсуліну, а потім стали страждати ожирінням. Крім того, в похилому за мушиным мірками віці у них також порушився рівень глюкози.

«Звичайно, мухи і люди пов'язані не дуже тісно. Однак, оскільки в процесі еволюції енергетичний метаболізм розвинувся дуже рано, наші результати можуть бути переведені на ссавців і людини», – говорить співавтор дослідження Ауреліо Телеман (Aurelio Teleman).

 



Категория: Здоровье