Спадковість не «винна» в зайвій вазі, – вчені
Опубликованно 09.06.2018 06:10
В зайвій вазі «винна» зовсім не спадковість, а спосіб життя – харчування, стверджують вчені з king's College London.
За їх словами, майже дві третини процесів, що призводять до набору ваги, контролюються дієтою, і лише одна п'ята припадає на спадкові фактори. Тому не варто посилатися на «погану генетику» - якщо в людини зайва вага, у нього, швидше за все, неправильне харчування.
Вчені дослідили, які хімічні реакції відбуваються в шлунково-кишковому тракті (ШКТ) під впливом різних продуктів харчування, і проаналізували зразки калу 500 близнюків. Це дозволило виключити генетичний компонент, сфокусувавшись на змінах мікрофлори кишечника під впливом живлення.
Фахівці виділили біомаркери ожиріння, приводили до скупчення жирових відкладень в районі талії. А ожиріння за цього типу вважається найбільш небезпечним, адже воно підвищує ризик діабету 2-го типу та кардіологічних недуг.
Виявилося, що 17,9% процесів в ШКТ, контролюючих процес запасания жиру, обумовлені спадковими факторами. 67,7% активності контролюється їжею і напоями, які надходять в організм. Це означає, що більшість людей можуть реально контролювати вагу за рахунок дієти і способу життя.
Категория: Здоровье