Відомі факти про харчування, які виявилися міфами


Опубликованно 20.10.2018 01:20

Відомі факти про харчування, які виявилися міфами

Дієтологи назвали найвідоміші міфи про харчуванні, віра в які все ще сильна, хоча й суперечить законам логіки.

Коли-то сигарети вважалися вкрай корисними. В Індії, наприклад, до 1992-го року продавалася зубна паста з тютюном, а радіація вважалася панацеєю від багатьох хвороб. Закололо в боці - купи радіоактивного водиці. Кожен день з'являються все нові і нові міфи про здоров'я, які завдяки надійному контролю вчених вчасно спростовуються.

Вино допомагає боротися з хворобою Альцгеймера

Істина у вині, але найчастіше ми приймаємо за істину те, що хочемо почути. Коли ряд досліджень виявив зв'язок між ресвератролом, хімічною речовиною, знайденому в червоному вині, і позитивним впливом на мозок, маркетологи тут же назвали вино панацеєю від хвороби Альцгеймера. Проблема в тому, що в одному келиху вина зовсім небагато ресвератола, і, щоб отримати хоч який-небудь ефект, тобі необхідно выглушить як мінімум відро вина. Але тут несподівано згадуєш, що пити - здоров'ю шкодити. Отримавши потрібну дозу корисних речовин, ти між справою угробишь свій організм шкідливими властивостями алкоголю.

Сіль призводить до серцевого нападу

Якщо вірити прихильникам білого «цукрово-солоного» змови, то ці двоє знищили більше людей, ніж голод і світові війни. Тому ми жили з твердим переконанням, що високий вміст солі - це пряма дорога до інфаркту. Але ж сіль - це натрій, якого так потребує організм. Надлишок так званої «білої смерті», звичайно, може підняти тиск, але тільки на мить. Немає ніяких ознак того, що вона впливає на нього в довгостроковій перспективі. Більш того, недостача натрію призводить до підвищення рівня тригліцеридів і холестерину. Так що ніякої порочної зв'язку між сіллю і серцевим нападом немає і не було.

Яйця шкідливі для серця

Нас мало не з малих років вчать стежити за рівнем холестерину - речовини, яка в один прекрасний день може в надлишку скупчитися в твоїх стомлених артеріях і довести тебе до серцевого нападу, атеросклерозу та інших жахливих речей. Як і з багатьма речами, що відбуваються в нашому житті, з ним треба бути насторожі. Без неї організм не може існувати. Коли його багато - організму теж погано робиться, тому потрібно задуматися про баланс.

Як правило, у появі зайвих холестеринових бляшок звинувачують яйця. Але не так давно фіни закінчили свій 20-річний експеримент, результатом якого став втішний висновок: не було знайдено жодних доказів, що вживання одного яйця в день підвищує ризик розвитку серцевого нападу або інсульту. Мало того, виявилося, що люди, які з'їдали близько одного яйця в день, мали більш низький ризик розвитку небезпечного виду інсульту - геморагічного. Так, в жовтках повно холестерину, однак в кров з травної системи потрапляє зовсім небагато. Так що їж яйця спокійно, це відносно недорогий джерело білків, вітамінів і мінералів.

Щоб схуднути, потрібно їсти часто, але потроху

Якась зовсім безглузда теорія, згідно з якою їсти потрібно потроху, але дуже часто, щоб не бути жирним. Коли ти їси, організм виробляє інсулін, щоб переробити вуглеводи в енергію. Ця надлишкова енергія потім зберігається у вигляді жиру. Відповідно, чим більше проміжок між прийомами їжі, тим більше спалюється цієї самої енергії.

А як ти збираєшся відстежувати рівень калорій? Адже чим частіше їж, тим простіше перестаратися і набрати зайвого, адже прийомом їжі вважається навіть одне нещасне яблуко, з'їдене між справою. Такий спосіб прийому їжі вважається корисним, але не дієтичним вже точно.

Ти повинен випивати 8 стаканів води в день

Вода зайвою не буває, особливо вранці з бодуна. Звичайно, якщо пити багато води, то почнеться перегидрация, концентрація натрію в крові впаде і нічого хорошого тебе чекати не буде, але ми говоримо про помірне споживання, зокрема, про ті 8 горезвісних склянок, які нібито потрібно випити в день. Тут все як би залежить від часу року і кліматичної зони.

Гренландцу потрібно менше води, ніж мавританцу. У наших прохолодних широтах досить випивати 30 мл на один кілограм ваги. Є зовсім простий спосіб: досить придивитися до своєї сечі. Якщо вона насичено-жовта, то тобі просто необхідно випити. Якщо чиста і прозора - значить, рідини достатньо. Так що не потрібно нічого вимірювати і розраховувати, просто прислухайся до свого тіла.

Вітаміни корисні для всього

Виробники ліків заробляють мільярди, переконуючи нас у необхідності ковтати додаткові мінеральні та інші речовини, яких нібито немає в нашій їжі. Тобто, не потрібно ніякої збалансованої дієти, просто сожри красиву пігулку, яку запхали всю силу природи і таблицю Менделєєва. Але в 2010-му році дослідники з університету Міннесоти довели, що прийом таких вітамінів збільшує ризик серцевих захворювань і раку. Навіщо платити такі гроші, адже є більш бюджетні способи підчепити ці негарні хвороби - і практично безкоштовно?

Але є винятки. Наприклад, слід збільшити споживання вітаміну D в зимові місяці. В інший час підсаджуватися на добавки і впадати в залежність від чудодійних пігулок категорично не можна.

Молоко зміцнює кістки

Прийнято вважати, що молоко і кістки - на віки вічні разом. Кістки складаються з кальцію, а в молоці та інших молочних продуктах теж міститься кальцій. Ось і прийнято вважати, що молоко робить кістки міцними, здоровими і мало не шовковистим. Але одним кальцієм ситий не будеш. Кістки досить вибагливі особи, і, крім кальцію, їм необхідний вітамін К і магній, яких в молоці немає. Зате вони є в капусті, гірчиці, зелені, які, на відміну від молока, не такі жирні. Але це не означає, що потрібно виключити сир та інше молочне з раціону - ніхто не каже, що воно шкідливо або марно, бо мова йшла тільки про кістках.

Екологічно чисті продукти корисніші

Чим більше люди починають думати про поглинається їжі, тим світліше майбутнє людства. Погано, коли їх світогляд визначають маркетингові ходи, які примудряються навіть з жухлого помідора зробити спасителя людства. По ідеї, продукти, вирощені без хімікатів, повинні бути краще, чи не так?

Виявляється, немає. Природні пестициди, які використовуються для виробництва органіки, набагато небезпечніше деяких хімічних. Фахівці зі Стенфордського університету вивчили близько 200 досліджень на цю тему і не знайшли суттєвих відмінностей у здоров'ї тих, хто харчується звичайною їжею з супермаркету, і тих, хто їсть виключно органічні продукти.

Будь підсолоджувач гірше цукру

Ще ніколи люди не боялися солодкого так сильно, як в наш час. Будь-який продукт, від якого щось може злипнутися, викликає страшенну паніку. Люди в замішанні, хтось відмовляється від солодкого навідріз, а хтось вибирає між підсолоджувачами, тростинним і столовим цукром.

Але всі ці кукурудзяні сиропи і фруктози призводять до різних захворювань значно частіше, ніж горезвісний білий цукор.

 



Категория: Здоровье