Які продукти перешкоджають старінню мозку?
Опубликованно 28.10.2018 19:40
Вживання клітковини сприяє зниженню ризику запальних процесів у мозку ссавців з віком, встановили вчені з Університету Іллінойсу (США). У випадку людини, можливо, це допоможе зменшити ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера та інших когнітивних порушень. Про це повідомляється в прес-релізі на EurekAlert!.
Відомо, що клітковина, яка містяться в овочах, фруктах, горіхах, бобових, кашах та хлібі, сприяє зростанню корисної мікрофлори в кишечнику. Бактерії переробляють компоненти їжі, які не перетравлюються власними ферментами людини, і виробляють коротколанцюгові жирні кислоти, включаючи бутират.
У ході дослідження вчені використовували мишей, яких розділили на групи відповідно з віком і часток (низької або високої) харчових волокон у кормі. Фахівці оцінювали рівень бутирату в крові, а також концентрацію прозапальних речовин в кишечнику. Виявилося, що раціон харчування з високим вмістом харчових волокон значно підвищував рівень бутирату і зменшував запалення в кишечнику у старих гризунів.
Фахівці також оцінили активність пов'язаних із запальними процесами генів у мікроглії — імунних клітин в центральній нервовій системі. Виявилося, що під дією бутирату кількість білків, які могли б завдати нейронів шкоду, знижувався.
Вчені вважають, що подібний механізм існує і у людей, однак для підтвердження його наявності необхідні нові дослідження.
Категория: Здоровье