Як 1 січня прокинутися без похмілля: поради експерта


Опубликованно 19.01.2019 23:00

Як 1 січня прокинутися без похмілля: поради експерта

Для того щоб 1 січня після застілля з алкогольними напоями відчувати себе бадьорим і здоровим, слід дотримуватися ряду рекомендацій. Про них РІА Новини розповіла кандидат медичних наук, головний лікар госпіталю для ветеранів воєн №2 департаменту охорони здоров'я столиці Віра Шастина.

- Найпростіша порада - не пити зовсім. І деякі сім'ї слідують цій раді, наливаючи в фужери безалкогольні газовані та негазовані напої, у тому числі домашнього приготування. Адже запорука гарного настрою та веселого свята - це радість спілкування з близькими і рідними людьми. Але Новий рік - свято особливе, і хоча б келих шампанського під час бою курантів підніме майже кожен росіянин. Що можна порадити тим, хто хоче 1 січня пам'ятати про прекрасних моменти новорічного свята і провести святковий день без головного болю і активно? До святкового застілля, 31 грудня, не варто випивати з самого ранку, проводжаючи старий рік. Варто також добре поїсти за три-чотири години до застілля, - розповіла Шастина.

За її словами, під час святкового застілля не варто обмежуватися закусками, потрібно щільно і з апетитом їсти новорічні страви. Крім того, хороший спосіб уникнути поганого самопочуття після новорічної ночі - не заважати алкогольні напої, додала лікар.

- Змішування алкогольних напоїв викликає сильне сп'яніння. Після першого келиха шампанського, виберіть собі напій вечора. Але і тут треба слідувати принципам: не змішувати зернові спирти - горілка, віскі, джин, виноградне вино, коньяк, бренді, а також ягідні, фруктові та інші. Купувати алкоголь треба лише в надійних торгових точках, - зазначила Шастина.

У напій можна додати лід, щоб в результаті випити більше рідини і менше алкоголю. Сухі вина можна розбавити водою, а ось міцні напої не варто розбавляти газованою водою, тому що такий коктейль викликають швидке і сильне сп'яніння, зазначила співрозмовниця агентства.

- Особливо хочеться сказати про помилки, які побутують у народі. Не варто з'їдати жирну їжу або масло перед прийомом алкоголю. Це загрожує різким переходом в стан "нестояння", відбудеться збій у роботі ферментних систем і різко зросте навантаження на печінку і підшлункову залозу. Тим більше що і меню новорічного столу до цього розташовує. Це загрожує печією, тяжкістю в шлунку, розладом кишечника і нудотою, - зауважила Шастина.

Прогулянка на холоді з метою провітритися також може привести до різкого погіршення стану, попередила лікар. Але що найважливіше, і що кожному потрібно пам'ятати під час новорічного застілля, це те, що переносима доза алкоголю у кожної людини своя - це запрограмована на генетичному рівні, пояснила Шастина.

- Не намагайтеся змагатися з учасниками застілля, щоб справа не дійшла до алкогольного отруєння і знадобилася допомога медиків. А вдень після гарного сну дуже бажана активна прогулянка на свіжому повітрі з близькими і друзями. Сплануйте кожен день чудових новорічних вихідних, щоб не шкодувати потім про безцільних нескінченні бенкети, які завдають шкоди вашому здоров'ю, - підкреслила експерт.



Категория: Здоровье