Чи можна повторно кип'ятити воду?


Опубликованно 10.02.2019 23:00

Чи можна повторно кип'ятити воду?

Загальновідомо, що кип'ятіння підвищує безпеку води в плані можливого ризику підхопити інфекцію через присутніх в ній мікроорганізмів. Однак кип'ятіння змінює склад води, і для приготування того ж чаю фахівці радять не кип'ятити воду повторно.

З води при кип'ятінні випаровуються речовини, в тому числі кисень. З цієї причини не можна повторно кип'ятити воду для чаю – перевагу слід віддати свіжої воду, в якій багато мінеральних компонентів і кисню, а, отже, більше шансів, що якась їх частина збережеться після кипіння. У воді, яка кип'ятилася повторно, не залишається нічого живого».

Думки про те, що воду можна кип'ятити повторно, притримується і американський фізіолог Бренду Дейві з Політехнічного університету Вірджинії. За її словами кип'ятіння води необхідно, оскільки воно знищує хвороботворні бактерії. Повторне кип'ятіння води, вважає вчений, нешкідливо, тільки якщо спочатку вона була чистою. Але, як правило, вода, якою користуються мільйони людей на планеті, так чи інакше має в собі якісь домішки.

«Повторне кип'ятіння змінює структуру води – в силу активного випаровування рідини в її залишках підвищується концентрація солей, мінеральних та інших речовин, що саме по собі може завдати шкоди здоров'ю», - поділилася думкою Бренду Дейві.

На користь такої теорії говорять і дані, отримані вченими Гарвардського університету, які проаналізували результати 27 досліджень. У підсумку фахівці резюмували, що повторне кип'ятіння води сприяє збільшенню концентрації містяться в ній фториду, миш'яку, нітратів. Крім того, водопровідна вода, що вживається людьми, містить у собі хлор. Ряд наукових фахівців висловлюються про те, що при тривалому кип'ятінні хлор може вступає в реакцію з компонентами інших речовин у воді і утворювати небезпечні для організму сполуки.

 



Категория: Здоровье