Названі головні помилки, чинені при заморожуванні продуктів


Опубликованно 16.02.2019 13:10

Названі головні помилки, чинені при заморожуванні продуктів

Існує кілька досить поширених помилок на тему заморозки продуктів. Що потрібно знати, щоб найбільш ефективно використовувати морозилку?

Можна заморозити будь-які продукти

З твердженням, що заморозити можна все, не посперечаєшся. Тільки от деяким продуктам це абсолютно протипоказано. Крім того, що їжу потрібно заморозити, потім її ще необхідно правильно розморозити, а при відтаванні їжа втрачає свою текстуру, смакові якості та зовнішній вигляд. Тому в морозилці не можна зберігати кавові зерна, ніжні овочі, вершкові соуси, олію, а також яйця, консерви і багато інші продукти – після розморожування їх просто неможливо буде їсти.

Продукти можуть зберігатися в морозилці вічно

Як би вам того не хотілося, морозилка – це не кріокамера, в якій можна зберігати стратегічний запас на майбутнє. Найгірший ворог заморожених продуктів – поєднання вологості і повітря. Якщо їжу максимально захистити від їх впливу, можна на якийсь час продовжити термін її зберігання. Найпростіший спосіб – покласти їжу у вакуумний пакет. Для всіх інших видів упаковки варто орієнтуватися на рекомендовані терміни зберігання в морозильній камері. Так, при -18 градусів супи, рагу і кассероль можна зберігати два-три місяці, приготоване м'ясо два-три місяці, сирі стейки і відбивні 4-12 місяців, приготовану птицю чотири місяці, сиру птицю 9-12 місяців.

Холод вбиває бактерії

Заморожування фактично робить бактерії неактивними, але думка про те, що холод робить продукт безпечним, в корені помилкове. Іншими словами, якщо ваша їжа потрапила в морозильник з якимись бактеріями на поверхні, коли вона відтане, вона як і раніше буде містити ті ж шкідливі бактерії. Єдиний надійний спосіб позбутися від них – готувати розморожений продукт до безпечної внутрішньої температури.

Заморожені продукти містять менше поживних речовин

Взагалі-то, в реальності все буває з точністю до навпаки, тобто заморожені фрукти і овочі на перевірку виявляються набагато корисніше свіжих. Пояснюється це тим, що, як правило, ці продукти збираються на піку зрілості і відразу ж заморожують. При цьому в овочах і фруктах зберігається максимум корисних властивостей і вітамінів. Щоб звести до мінімуму втрату корисних речовин, готувати подібні розморожені продукти слід щадним способом, наприклад, на пару.

Продукти не можна заморожувати повторно

Якщо це в принципі можливо, краще, звичайно, уникати повторного заморожування. Хоча технічно такий продукт є безпечно, вам навряд чи сподобається його смак, особливо це стосується сирого м'яса, яке в процесі розморожування втрачає багато вологи, а разом з ним і смакові якості.

Як показує практика, повторне заморожування можлива в тому випадку, якщо витягнутий з морозилки продукт залишався поза холодильника не більше двох годин.

 



Категория: Здоровье